Cosmetica: is natuurlijk beter dan synthetisch? 

We kiezen graag voor ‘puur natuur’, ook als het om cosmetica gaat.  Puur natuur staat voor duurzaam, gezond en mild voor je huid. Synthetische geur –en kleurstoffen en parabenen (conserveermiddel) hebben door hun schadelijke werking een slechte naam. Mede daarom zijn we geneigd om synthetische werkstoffen in het verdachtenbankje te plaatsen. Maar is dat wel terecht?

Wanneer is cosmetica ’natuurlijk’?

De scheidslijn tussen wel of niet natuurlijk blijkt niet zo duidelijk te trekken. Een ding is duidelijk. Een dat product ‘natuurlijk’ genoemd wordt bevat natuurlijke producten. Dat kunnen er veel zijn, maar dat kunnen er ook weinig zijn. Er zijn diverse keurmerken voor natuurlijke producten, en elk keurmerk heeft zijn eigen standaard. Het label natuurlijk betekent in elk geval niet automatisch dat het 100% natuurlijk is. Daar komt bij dat natuurlijke stoffen vaak eerst chemisch bewerkt worden voordat ze gebruikt kunnen worden in een cosmetisch product. Hoe natuurlijk is dat nog? Bedenk ook dat een product naast natuurlijke ook synthetische stoffen kan bevatten. Het label natuurlijk is dus betrekkelijk!

Natuurlijke stoffen kunnen óók irriteren

Natuurlijke cosmetica brengt de huid niet in aanraking met belastende ingrediënten en sluiten beter aan op de huid: dit wordt vaak als voordeel van natuurlijke cosmetica.  Een voorbeeld daarvan is jojoba: een stof die veel lijkt menselijke talg en daar makkelijk mee mengt. Andere voorbeelden van natuurlijke stoffen met een positieve werking voor de huid zijn havermout, zoethoutswortel of Abyssinian oil.

Maar er zijn ook natuurlijke stoffen die ronduit schadelijk zijn voor de huid. Plantaardige stoffen zoals lavendel of eucaliptus kunnen flink irriteren. Om die reden raden dermatologen  mensen met een gevoelige of allergene juist aan om geen natuurlijke cosmetica te gebruiken.

Natuurlijke stoffen niet veiliger dan synthetische stoffen 


Soms lees je op een label dat een product ‘dierproefvrij’ is. maar sinds 2004 zijn alle dierproeven op cosmetica verboden. Alle cosmetische producten die op de markt komen moeten aan dezelfde strenge eisen voldoen. Al deze cosmetische producten zijn dus veilig, of ze nu natuurlijke of synthetische stoffen bevatten.

Natuurlijke stoffen zijn niet effectiever dan synthetische stoffen

Je lichaam ziet het verschil niet tussen natuurlijk of synthetisch. Een natuurlijk ingrediënt of een vergelijkbaar synthetische variant met eenzelfde molecuulstructuur hebben dus hetzelfde effect. Natuurlijke stoffen zijn dus niet per definitie ‘effectiever’.

Natuurlijk is niet altijd duurzamer dan synthetisch

Denk bijvoorbeeld aan de winning van palmolie of avocado: grootschalige winning van natuurlijke producten, zijn vaak bijzonder schadelijk voor het milieu.

De beste combinatie van natuurlijk en synthetisch

Zowel synthetische als natuurlijke werkstoffen kunnen zowel schadelijke als goede stoffen bevatten. Natuurlijk is het belangrijk om schadelijke stoffen te vermijden. Bij synthetische varianten gaat het vaak om parfum, chemicalien en conserveringsmiddel. Soms kan het ook beter zijn om voor een synthetische variant te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer er veel (kostbare) chemische bewerkingen nodig zijn om een natuurlijke werkstof ook werkzaam te maken: we willen ook graag dat cosmetica betaalbaar blijft.

Kunst is om voor de cosmetica de beste stoffen te vinden. Werkstoffen die mild zijn voor de huid, die effectief zijn voor huidverbetering en dei het milieu zo min mogelijk belasten.